Institut za neuro-lingvističko programiranje

NLP


NLP


John Grinder.. Richard BandlerNeurolingvističko programiranje nazivaju i studijem odličnosti. Nastalo je u 1970-ima kao posljedica proučavanja izuzetno uspješnih pojedinaca na područjima poput terapije, komunikacije i drugih. Analizom i sistematizacijom misaonih procesa natprosječno uspješnih pojedinaca tvorci NLP-a dr. John Grinder i dr. Richard Bandler došli su do razumijevanja brojnih struktura uspješnosti ili, jednostavnije rečeno, “recepata uspješnosti”.

Nadgradnju NLP-a - New Code NLP - često opisuju kao alat pomoću kojeg se učite koristiti svoj um. To je svakako jedna od njegovih jakih strana. Uporabom tih struktura u svom životu i radu osjetno ćete poboljšati svoju učinkovitost.


Utjecaji na NLP

Neurolingvističko programiranje je nastalo kao rezultat suradnje dr. Johna Grindera i dr. Richarda Bandlera pri analizi terapeutskih zahvata Fritza Perlsa i analizi rada obiteljske terapeutkinje Virginie Satir. Rezultate tih analiza predstavili su u knjizi, u kojoj su definirali lingvističku strukturu koja je osnova terapeutskih uspjeha Fritza Perlsa i Virginie Satir.

Kada su svoj rad dali na uvid dr. Gregory Batesonu, bio je iznenađen potencijalima njihovog rada te im omogućio tisak knjige i na neki način postao njihovim mentorom.

Bateson im je predložio da pokušaju definirati strukturu koja stoji iza uspjeha psihijatra, psihologa i hipnoterapeuta Miltona H. Ericksona te ih povezao s njim.

Otkrića koja su rezultat analize te trojice izuzetnih terapeuta temelj su neurolingvističkog programiranja.

Pod utjecajem Gregory Batesona (prije svega njegove knjige Steps to an Ecology of Mind: Collected Essays in Anthropology, Psychiatry, Evolution and Epistemology) je velik dio NLP-a – aplikacija sistemske teorije i kibernetike na rad s pojedincima i skupinama, od strategija i modela T.O.T.E. do aksioma (primjerice, NLP aksiom "U svakom sustavu element s najvećom fleksibilnošću usmjerava rad sustava" jedan je od zakona kibernetike – Law of Requisite Variety).


Tko su bile ključne osobe?

Gregory Bateson,
antropolog koji je ostavio dubok pečat kod kreiranja sistemske teorije. Jedan je od skupine znanstvenika koji su poznati kao jezgra Macy konferencije, na kojoj su u razdoblju od 1946. do 1953. godine postavljene osnove na području sistemske teorije i temelji kibernetike.

Fritz Perls, psihijatar i psihoterapeut, osnivač Gestalt terapije.

Virginia Satir, obiteljska terapeutkinja.

Milton H. Erickson, psihijatar i psiholog, osnivač Američkog udruženja za kliničku hipnoterapiju.